Bilgi Kazanma, Orijinal Olma ve Kopyacılık Üzerine

Bir şirketin bilgi ve beceri -ya da know how- düzeyi çevrenin yani pazarın ve müşterinin güncel gereksinmelerini karşılayabilir. Ancak bu şirket sahip olduğu bilgi birikimini kilit altında tutarak pazardaki rekabet avantajının sürekliliğini sağlayamaz.  Çünkü sibernetiğin babası sayılan Norbert Wiener’in (1954) [1] dediği gibi “Bilgi, depolamadan daha çok bir süreç meselesidir.” Ekonomik veya ticari anlamda hayatta kalabilmenin sırrı;  mevcut bilgi, beceri ve yeteneklerin değişen pazar ve müşteri koşullarına paralel olarak sürekli biçimde yenilemesi ve iyileştirilmesinde yatar.

Siz şirket olarak geliştirdiğiniz ürün veya hizmete ait enformasyonu sonuna kadar gizli tutamazsınız. Çalışanlarınıza bir rekabet yapmama sözleşmesi imzalatsanız veya know how için uluslararası patent alsanız da bilgi mirasınız, önünde sonunda, mevcut veya potansiyel rakiplerinizin eline geçer. Türkiye’de birçok girişim heveslisinin, başka kuruşlarca büyük emek ve gayretle geliştirilmiş olan ürünleri kopyalayarak ve o kuruluşlara ait teknik ve ticari malumatı aşırarak işe başladığı bilinmektedir.

toptechnics’in kurucusu, şirketin iştigal konusuyla ilgili hiç kimseden yardım almamıştır ve daha önce çalıştığı şirketlerin hiçbir ürününü kopyalayarak işe başlamamıştır. toptechnics tasarlayıp ürettiği ürün ve çözümler için hiçbir rakip şirketin teknik ve ticari sırlarını da kullanmamıştır. Tam tersine toptechnics, özellikle otomotiv ve beyaz eşya sanayilerinde belirli imalat aşamalarındaki kalite ve enerji kayıplarını asgariye indiren orijinal çözümleri Türkiye pazarına ilk sunan şirkettir. Pazarda öncü olmak kolay elde edilen bir aşama değildir. toptechnics’in elde ettiği öncülükte, kurucusunun almış olduğu mühendislik eğitimleri, vakıf olduğu yabancı diller ve istihdam edildiği yerli ve yabancı firmalardaki çalışmalarından edindiği mesleki deneyimler ve yalın üretimi sağlama konusundaki sezgileri rol oynamıştır.

Eğer yaratıcı bir öze sahipseniz ve bilginin ancak, mevcut olanı geliştirerek ve paylaşıldıkça büyüdüğüne inanıyorsanız, taklitçi ve kopyacıların çoğalmasından endişe etmenize gerek yoktur. toptechnics’in geçmişinde bu durum sıkça deneyimlenmiştir. 2016 yılından itibaren toptechnics işçilerinden ve fason iş yapan tedarikçilerinden bazıları, şirketimizden ele geçirdikleri teknik ve ticari enformasyonu kullanarak, toptechnics’in pazara tanıttığı ürünleri taklit etme yoluyla, rekabete giriştiler. Daha da ilginci toptechnics’in küçük ortağının, şirketteki ortaklığı sürerken,  kendine gizlice ayrı bir şirket kurarak ve toptechnics’in işçilik, enerji ve maddi varlıklarını kullanarak rakip konuma geçmiş olmasıdır.

toptechnics’in Türkiye’de ortaya çıkardığı niş- pazardan pay kapmak isteyenlerin, rekabet için seçtikleri yolların etik ya da yasal olup olmadığı konusunu burada okuyucuya bırakarak, şirketimizin onurlu geçmişini  ve fark yaratan özelliklerini tanıtmak istiyorum.

[1] Wiener, N. Cybernetics and Society s. 121)

Tarihçe

16 yıllık saygın geçmişimizde, sürekli gelişime odaklı çalışarak ve özgün çözümler üreterek gerçekleştirdiğimiz, sektörde fark yaratan yaratıcı hizmetleri ve ürünleri sizlere sunmayı sürdüreceğiz.


2005
Kuruluş

toptechnics kuruluş yılından itibaren özellikle otomotiv sanayi için üretim kayıplarını önleme yolunda aşağıda özetlenen orijinal çözümleri üreten bir firmadır.

Somun ve cıvataların kaynak operasyonlarında kayıpların önlenmesi - Merkezleme pimleri ve su soğutmalı alt elektrot gövdeleri.

toptechnics, başlangıçta Japonya’dan hazır olarak getirttiği merkezleme pimlerini, 2007 yılından itibaren yarı mamulleri Toshiba/Japonya’dan ithal ederek, kendi bünyesinde imal etmeye başlamıştır.  KCF merkezleme pimleri ve burçları sayesinde, somun ve cıvata kaynağında ortaya çıkan üretim kayıpları ortadan kalkmıştır. Elektriksel bakımdan yalıtkan, darbelere dayanıklı ve oldukça ucuz bir çözüm olan KCF malzemeden, mamul kaynak somunu merkezleme pimleri ve kaynak cıvatası merkezleme burçlarını, otomotive ve beyaz eşya üreticilerinin kullanımına sunan ilk Türk firması toptechnics’tir.

Bu bağlamda teknik literatürde olmayan “merkezleme pimi” kavramını da ilk kullanıma sokan yine toptechnics’tir.

Türkiye’de somun ve cıvata kaynak işlemlerinde kullanılan su soğutmalı alt elektrot gövdelerini de ilk tasarlayan ve üreten firma yine toptechnics’tir.

2008
Poka-yoke üst elektrotlar

Poka-yoke üst elektrotların tasarım ve üretimi 2008 yılında başlamıştır. Bu elektrotlar;

  • Olması gerekenden farklı somunların kaynatılmasını
  • Elektrota ters konulmuş somunların kaynatılmasını
  • Somun konulmadan kaynak yapılmasını önleyen mekanik çözümlerdir.

Poka Yoke Üst elektrotlar, gerek fiber yalıtkan burçlu ve gerekse KCF yüksüklü modeller olarak üretilmektedir.

2008
Sac ayırma mıknatısları

2008 yılından başlayarak değişik boy ve ebatlarda tasarlayıp ürettiğimiz manyetik sac ayırma mıknatıslarımız, pres operasyonu öncesi sac tabakalarının paketten alınmasını ve kalıba yerleştirilmesi işlemlerini kolaylaştırmak yoluyla üretimi hızlandırmaktadır.

2009
Somun ve cıvata kaynak operasyonlarında üretimin hızlandırılması ve iş kazalarının önlemesi

toptechnics,  kaynak somunu/cıvatası besleme makinalarını Türkiye’de üreten ilk yerli firmadır. 2009 yılından bugüne kadar hem yurt iç hem de yurt dışı müşterilerine onlarca makina satmıştır.  Otomatik besleme makinaları, kaynak operatörlerinin sıklıkla maruz kaldıkları parmak ve el sıkışması riskini ortadan kaldırdığı gibi, birim zamanda yapılan kaynaklı parça adedini 2-3 katına kadar çıkartmaktadır.

2018
Seramik (ZrO2 ve SiN4) merkezleme pimleri

toptechnics KCF pimlere alternatif olarak seramik merkezleme pim ve burçlarını 2009 yılından itibaren Uzak Doğu ülkelerinden ithal ederek müşterilerine sunmaya başlamıştır. 2018 yılından itibaren toptechnics seramik pim ve burçları kendi bünyesinde imal etmektedir.

2020
Manyetik tahrikli kompakt somun besleme makinasının (feedero) tasarlanması ve üretimine başlanması

2020 yılı başından itibaren üretimine başladığımız feedero model somun ve cıvata besleme makinaları klasik vibratör tahrikli besleme makinalarının;

  • Gürültü,
  • Sınırlı yükleme kapasitesi,
  • Fazla yer işgal etme ve
  • Ağır olma gibi olumsuz özelliklerini ortadan kaldırmıştır.

Yönetim

tugrankulahoglu
Tuğran KÜLAHOĞLU
Genel Müdür - Makine Mühendisi
  • No products in the cart.